Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci se naštvali na USA: Tenistkám omylem zahráli nacistickou hymnu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Maui - Organizátoři úvodního utkání Fed Cupu USA - Německo mají na krku pořádný skandál. Při úvodním ceremoniálu na Havaji totiž zahráli německým tenistkám nacistickou hymnu, což pobouřilo jak sportovkyně, tak i média po celém světě.

Americký učitel Will Kimble zazpíval hymnu z dob nacismu s veršem "Deutschland, Deutschland, über alles." Skandál se okamžitě rozletěl do světa a tenistky zůstaly zděšené. Většina diváků nepoznala, že je něco špatně, hráčky ale zuřily.

Německým tenistkám nebylo do smíchu. "Jule Görgesová začala plakat hned, jakmile uslyšela první slova," popisovala na tiskové konferenci Andrea Petkovicová, členka německého týmu, která přiznala, že se slzami v očích doslova zuřila.

"Nechápu, že se něco takového stane v Americe 21. století. Možná ještě někde v Timbuktu. Taková ohavnost se mi ještě nestala. Nejdřív jsem si připadala jako ve skryté kameře, jenže pak přišel šok," dodala šokovaná Petkovicová.

"Je to neomluvitelný skandál, protože když hrají hymnu, to je něco posvátné. Člověk má husí kůži. Co se tady stalo, to je úplné dno," uvedla kapitánka Barbora Rittnerová.

Šokovaných tenistek se přes sociální sítě zastala řada dalších hráčů a Amerika se sportovkyním za pochybení omluvila. Kauza ale zaujala i mnohá světová média, která také nedokáží tak závažné pochybení pochopit.

Německý deník Bild například spekuluje nad tím, jak to, že nikdo nepoznal, že je něco špatně. "Kimble je učitel na Havaji. Doufejme, že jeho oborem nejsou německé dějiny,"  uvedl deník.

Témata:  tenis Německo nacisté

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy