reklama

V rezignačním dopise Flynn uvedl, že během rychlého spádu své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Podle deníku The Washington Post Flynn jednal ještě před prezidentskou inaugurací s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku.

Flynn to nejdříve popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil, později přes svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje.

"Upřímně jsem se prezidentovi a viceprezidentovi omluvil a oni mou omluvu přijali," uvedl Flynn v dopise. Také uvedl, že z titulu budoucí funkce bezpečnostního poradce vedl četné telefonní rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, aby zajistil hladké převzetí moci.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump příslušné dotazy novinářů ignoroval. Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu Sean Spicer sdělil, že Trump situace řeší.

Úřadujícím bezpečnostním poradcem byl podle televize CNN jmenován Keith Kellogg, který stejně jako Flynn dosáhl v armádě generálské hodnosti.