Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přitvrdí Německo vůči migrantům? Zabavte jim telefony, ty vám o nich všechno řeknou, navrhuje premiér

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německá Federální agentura pro migraci a uprchlíky (BAMF) opakovaně poukazovala na to, že se jen velmi těžkou prokazuje skutečná země původu u těch migrantů, kteří přicházejí bez dokladů. Brzy by se to ale mohlo změnit. Jak informuje německý list Die Welt, úřady by podle nového návrhu mohly takovým lidem zabavovat telefony, které by skutečnou totožnost příchozích mohly odhalit.

Poměrně velký počet migrantů přicházejících do Evropy nemá cestovní pasy ani žádné jiné doklady totožnosti. V médiích se objevují zprávy především o údajně nezletilých migrantech, kteří o sobě tvrdí, že jsou mladší osmnácti let, i když mají úředníci v mnoha případech o jejich skutečném věku pochybnosti.

Objevil se proto návrh, aby úřady získaly pravomoc migrantům bez dokladů zabavovat mobilní telefony, které by mohly jejich identifikaci usnadnit. S tímto nápadem přišel premiér spolkové země Hessensko Volker Bouffier, který už se ve čtvrtek setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s plánem ji seznámil. Premiér Bouffier, který je také členem Křesťansko-demokratické unie (CDU), uvedl, že prohledání telefonů ze strany úředníků BAMF, „by mělo být s novou legislativou možné, a věříme, že to je nutné."

Bouffier dal jasně najevo, že nechce, aby legislativa dala volnou ruku úředníkům pro prohledávání mobilních telefonů všech migrantů. Týkat by se to mělo těch případů, kdy BAMF nedokáže jasně určit věk či místo původu dané osoby. Kancléřka Merkelová uvedla, že úřady by měly mít možnost kontrolovat mobilní telefony a že už teď to možná může být legální jednání.

Jak jsme vás již informovali, novinář německého deníku Bild Abdullah Khan v roce 2016 působil čtyři měsíce v utajení mezi uprchlíky. Odhalil některé z nejběžnějších triků, které migranti používají. „Mnozí z nich vystupují jako nezletilé osoby, které cestují samy, protože se rozšířila informace, že budou mít nárok na více dávek. Pokud chtějí lhát o svém věku, používají většinou falešné pasy a jiné doklady totožnosti," uvedl novinář.

Většina z těch, kteří nemají doklady, podle něj tvrdí, že ztratili své dokumenty „na útěku", a také tvrdí, že jsou Syřané, protože to jim dává největší šanci na udělení statusu uprchlíka.

Prohledávání mobilních telefonů může také pomoci určit, zda má žadatel o azyl vazby na radikální islamistické skupiny jako je Islámský stát.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy