Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamas v Pásmu Gazy povede radikál Sinvár. Jeden extremista vystřídal jiného, říká Izrael

Válka v Gaze
Válka v Gaze
Foto: News.xinhuanet.com

Gaza - Hnutí Hamas do svého čela v Pásmu Gazy zvolilo Jahjá Sinvára (55), který je spoluzakladatelem ozbrojeného křídla této palestinské organizace. Podle Izraele se tím nic v regionu nemění, jelikož "jeden extremista vystřídal jiného".

Sinvár nahradí dlouholetého předsedu Hamasu Ismáíla Haníju a stane se šéfem exekutivního vedení hnutí v Pásmu Gazy. Má za sebou dlouholeté vězení v Izraeli, kde si odpykával trest za vraždu. Propuštěn byl v roce 2011 v rámci výměny stovek palestinských vězňů za izraelského vojáka, uneseného Hamasem do Pásma Gazy. Hamas toto přímořské palestinské území ovládá od roku 2007.

Hamas neuznává právo Izraele na existenci a Sinvár je proti jakýmkoli kompromisům s Izraelem. Přitom část členů Hamasu by se smířila s dočasným příměřím, pokud by se Izrael stáhl za linie z roku 1967, které překročil za války v tomto roce. Další podmínkou je ukončení blokády Gazy. Charta Hamasu ovšem předpokládá zničení Izraele. V Izraeli, USA a Evropské unii je Hamas řazen k teroristických organizacím.

Hamas vyhrál v roce 2006 na palestinských územích volby a o rok později se po souboji s konkurenčním Fatahem ujal moci v Pásmu Gazy. Sinvárovo zvolení se označuje za znamení rostoucího vlivu ozbrojené složky této organizace.

Hamas má podle palestinských zdrojů ještě hlasovat o svém politickém vůdci. Tuto funkci nyní zastává Chálid Mišal a kandidáty jsou Haníja a Músá abú Marzúk.

Témata:  HAMÁS Gaza

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy