Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté z Hongkongu byli usvědčeni z brutality. Na demonstraci zbili spoutaného aktivistu

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - Soud v Hongkongu dnes shledal sedm policistů vinnými z toho, že při masových demonstracích v roce 2014 zbili spoutaného aktivistu. Televizní štáb tehdy policisty nafilmoval, jak odvlekli demonstranta Kena Tsanga do tmavého zákoutí, kde ho zkopali a zmlátili pěstmi.

Soud řešil incident z 15. října 2014, kdy protestní akce vrcholily. Tsang údajně na policisty vychrstl blíže neupřesněnou tekutou látku z láhve. V době, kdy ho policisté bili, měl ale již na rukou plastová pouta.

Soud shledal policisty "vinnými z útoku, který způsobil oběti tělesnou újmu". Původně čelili obvinění z toho, že aktivistovi způsobili "těžkou újmu na zdraví".

Dva ze sedmi policistů se útoku přímo neúčastnili, jejich povinností ve službě ale bylo "zabránit spáchání zločinu, a to i v případě, že se ho dopouštěli jejich kolegové z řad policie". Oni je ale podle soudu k násilí naopak povzbuzovali.

Soud nesdělil, kdy bude stanovena výše trestu. Na základě hongkongských zákonů policistům hrozí až tříleté vězení, uvedla agentura Reuters.

Převážně mladí demonstranti v roce 2014 okupovali 11 týdnů klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017. Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda, která znovu převzala správu nad někdejší britskou kolonií Hongkongem v roce 1997.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong policie Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.