Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To už ani není paranoidní, je to něco daleko horšího. Rusko zuří kvůli kauze kolem Flynna

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rezignace Michaela Flynna, hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu, silně rezonuje v Rusku. Flynn, který byl ve funkci méně než měsíc, se postu vzdal kvůli svým stykům s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova může Flynnův osud svědčit o tom, že "rusofobií se nakazila celá americká vláda odshora až dolů".

Flynn podle Kosačova není žádným nadšeným stoupencem Moskvy, aby "na rozdíl od mnoha ostatních amerických politiků byl otevřen dialogu s Ruskem". "Vyhnat poradce pro národní bezpečnost za kontakty s ruským velvyslancem, které jsou součástí běžné diplomatické praxe, to už ani není paranoidní, je to něco daleko horšího," napsal Kosačov na facebooku.

Předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory) Alexej Puškov na twitteru napsal, že cílem aféry kolem Trumpova poradce "není sám Flynn, ale vztahy s Ruskem".

Politolog Vladimir Baťuk z vlivného ruského Ústavu USA a Kanady agentuře RIA Novosti řekl, že Flynnovo jednání bylo neprofesionální, pokud o svých kontaktech s Kisljakem neinformoval nadřízené. Flynn byl podle něj klíčovou figurou vlády a jeho nekompetentní a nedisciplinované jednání je tvrdým úderem pro prestiž Trumpovy vlády.

"Je to i úder proti rusko-americkým vztahům. Moskva teď bude daleko méně důvěřovat nové vládě (USA) a její schopnosti vést důvěrná jednání o citlivých mezinárodních otázkách a o dvoustranných stycích," dodal Baťuk.

Témata:  Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

4. května 2024 18:57

Střelba u Paříže. Jeden mrtvý, případ má souviset s obchodováním s drogami

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy