Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada bezpečnosti OSN odsoudila raketový test KLDR, odpověď z Pchjongjangu přišla obratem

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Ženeva - KLDR dnes odmítla pondělní prohlášení Rady bezpečnosti OSN odsuzující víkendový severokorejský test rakety středního doletu. Vyslanec totalitní země zároveň kritizoval pravidelná americko-jihokorejská vojenská cvičení v oblasti Korejského poloostrova.

Severní Korea v neděli oznámila, že provedla "úspěšný test nového typu rakety země-země středního až dlouhého doletu, která je schopna nést jadernou hlavici". Střela dosáhla výšky asi 550 kilometrů a dopadla zhruba po 500 kilometrech letu do Japonského moře.

Severokorejský vyslanec při OSN zdůraznil, že všechny zbrojní zkoušky Pchjongjangu jsou "sebeobranná opatření" určená k ochraně lidu KLDR.

"Veškeré testovací odpaly jsou opatření k ochraně suverenity země a bezpečnosti občanů před přímými hrozbami nepřátelských sil," uvedl podle agentury Reuters severokorejský velvyslanec při OSN v Ženevě Han Te-song. "Z tohoto důvodu moje delegace rezolutně odmítá nejnovější prohlášení Rady bezpečnosti a všechny rezoluce OSN vůči mé zemi," dodal.

Očekává se, že v březnu uskuteční Spojené státy a Jižní Korea jako každoročně velké společné vojenské cvičení. Soul je přesvědčen, že nejnovější raketový test KLDR byl provokací, jejímž cílem bylo vyzkoušet reakci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy