Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zbláznilo, ovládá ho pseudovlastenecké šílenství. Exposlanec raději emigroval na Ukrajinu

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Kyjev/Moskva - Komunistický exposlanec ruského federálního parlamentu Denis Voroněnkov emigroval na Ukrajinu, kde získal občanství z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií. Situaci v Rusku přirovnal k poměrům v někdejším nacistickém Německu.

Voroněnkov podle kyjevského serveru Cenzor řekl, že "celý (ruský) stát se zbláznil a ovládá ho pseudovlastenecké šílenství".

Ruskou anexi Krymu v roce 2014 v parlamentním hlasování prý osobně nepodpořil, hlasovali za něj komunističtí kolegové. "Obyvatelé Krymu by se nechali připojit i ke Spojeným státům, kdyby jim slíbili penzi tisíc dolarů," prohlásil Voroněnkov.

Vzpurný komunista Voroněnkov zaujal ruská média už před nedávnem, když vypovídal před ukrajinskými vyšetřovateli v kauze Viktora Janukovyče. Bývalý ukrajinský prezident, který žije v ruské emigraci, je v nepřítomnosti obviněn z velezrady a zneužívání moci. Voroněnkov v Kyjevě z vlastní iniciativy vypovídal proti němu.

Tajemník ruské komunistické strany Jurij Afonin agentuře TASS řekl, že strana nechá prověřit, zda má Voroněnkov skutečně kromě ruského také ukrajinské občanství. Pokud se to potvrdí, bude Voroněnkov ze strany okamžitě vyloučen.

Témata:  Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy