Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi jde jen o sebe samého, nesleduje žádnou ideologii. Protiřečí si a střílí do boku, varuje expert

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Berlín - Odborník přes Spojené státy Boris Vormann ze Svobodné univerzity v Berlíně se domnívá, že zahraniční politika prezidenta Donalda Trumpa nemá žádný jasný směr a točí se především kolem jeho osoby. Historický kontext nebo historické aliance nového šéfa Bílého domu prý nezajímají.

Vormann za prozatím nejnebezpečnější tendenci považuje odklon nové americké administrativy od idealismu, od zastávání se určitých hodnot a od podpory otevřené společnosti.

"V zásadě je to tak, že Trump nesleduje žádný ideologický směr, jde mu jen o sebe samého. Hodně si protiřečí, že rád střílí od boku a je velmi impulzivní," míní Vormann, který připomíná třeba Trumpova rozdílná vyjádření o NATO.

Mnohem více než politické vize nebo ideologické školy jsou podle Vormanna pro novou americkou hlavu státu důležité osobní vztahy, stará přátelství nebo loajalita jemu blízkých. "Chápe zahraniční politiku jako hru s nulovým součtem, to znamená, že když ostatní prohrávají, vyhrávají Spojené státy," tvrdí německý expert.

Ty se nejspíš v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově bude snažit uklidnit americký viceprezident Mike Pence, který má vystoupit se zásadním projevem. "Vždy, když se k zahraniční politice vyjadřoval někdo jiný než Trump, tak to bylo proto, aby uklidnil, stabilizoval," podotýká německý odborník.

"V Trumpově týmu se přeskupují síly a ultrapravice získává na významu. Steve Bannon se stal naprosto ústřední postavou," říká Vormann na adresu Trumpova politického poradce a muže, jehož názory mnozí označují za xenofobní či rasistické.

Témata:  Donald Trump USA Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy