Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin nás ohrožuje víc než IS. Rusko se hroutí, a tak chce, aby se EU zhroutila dříve, varuje Soros

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Londýn – Ruský prezident Vladimir Putin je pro existenci Evropy větší hrozbou než Islámský stát. Nejlepší způsob, jak může Rusko zabránit vlastnímu zhroucení, je zajistit, že se Evropská unie zhroutí jako první - zhoršováním migrační krize a podporováním islamofobie, píše v komentáři pro list The Guardian maďarský finančník a filantrop George Soros.

Představitelé USA a EU podle Sorose dělají velkou chybu, když si myslí, že by Putin mohl být jejich potenciálním spojencem v boji proti Islámskému státu. Poukazuje na to, že důkazy svědčí o opaku. „Putinovým cílem je podporovat rozpad EU - a nejlepší způsob, jak toho docílit, je zaplavit Evropu syrskými uprchlíky,“ uvádí miliardář.

„Ruská letadla bombardovala civilní obyvatelstvo v jižní Sýrii a nutila lidi, aby utíkali do Jordánska a Libanonu. V současné době v poušti táboří 20.000 syrských uprchlíků, kteří čekají na vstup do Jordánska. Menší počet čeká na vstup Libanonu. Obě skupiny rostou. Rusko rovněž zahájilo letecký útok ve velkém měřítku proti civilnímu obyvatelstvu v severní Sýrii. Poté následoval pozemní útok ze strany syrského prezidenta Bašára Asada armády proti Aleppu, městu, kde žily 2 miliony obyvatel. Barelové bomby způsobily, že 70.000 civilistů uprchlo do Turecka; pozemní ofenziva by mohla vyhnat mnoho dalších,“ shrnuje dění v Sýrii Soros.

Tito lidé se ale podle něj v Turecku nechtějí zastavit. „Německá kancléřka Angela Merkelová letěla minulý týden do Ankary, aby se na poslední chvíli dohodla s tureckou vládou, aby přesvědčila uprchlíky, kteří se již nacházejí v Turecku, aby prodloužili svůj tamní pobyt. Nabídla přepravit 200,000 - 300,000 syrských uprchlíků ročně přímo do Evropy pod podmínkou, že jim Turecko zabrání v odchodu do Řecka a že je bude přijímat zpět, pokud se o to pokusí,“ připomíná.

„Putin je nadaný taktik, ale ne strategický myslitel. Není žádný důvod se domnívat, že zasáhl v Sýrii s cílem zhoršit evropskou uprchlickou krizi. Opravdu, jeho zásah byl strategická hrubá chyba, protože se tak zapletl do konfliktu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, čímž poškodil zájmy obou stran,“ píše Soros. Jakmile ale Putin viděl příležitost urychlit rozpad EU, chopil se jí. Své akce podle filantropa Putin „zakryl“ tím, že mluví o spolupráci proti společnému nepříteli – Islámskému státu. Obdobný přístup podle něj zaujal také na Ukrajině po podepsání minských dohod.

„Je těžké pochopit, proč USA a vedoucí představitelé EU přijímají Putinova slova, spíše než by ho soudili za jeho chování. Jediným vysvětlením, které se mi daří najít, je, že demokratičtí politici se snaží uklidnit veřejnost tím, že malují příznivější obraz, než vypadá ve skutečnosti. Faktem je, že Putinovo Rusko a EU jsou zapojeny do závodu s časem: otázkou je, kdo z nich se zhroutí jako první,“ myslí si Soros.

Ten také připomíná, že Putinův režim čelí bankrotu a že velká část ruského zahraničního dluhu „dozrává“. Politická vřava podle něj může vybuchnout dřív, než k tomu opravdu dojde. Prezidentova popularita, která zůstává vysoká, podle něj závisí na tom, jestli vláda udrží finanční stability a pomalu, ale trvale rostoucí životní úroveň. „Západní sankce, spolu s prudkým poklesem cen ropy, tlačí režim v obou bodech k selhání,“ myslí si filantrop, který připomíná, že schodek státního rozpočtu Ruska se pohybuje kolem 7% HDP, a vláda jej bude muset snížit na 3%, aby se zabránila inflaci, která by se vymkla kontrole. Ruskému fondu sociálního zabezpečení prý dojdou peníze a bude muset být sloučen s fondem infrastruktury, aby mohl být doplněn. To a další vývoj bude mít negativní vliv na životní úroveň a názory voličů před parlamentními volbami na podzim tohoto roku, myslí si Soros.

„Nejúčinnější způsob, jak Putinův režim může zabránit svému zhroucení, je, že dříve způsobí zhroucení EU. EU, která se bude rozpadat ve švech, nebude schopna udržet sankce uvalené na Rusko po vpádu na Ukrajinu. Naopak, Putin bude moci získat značné ekonomické přínosy z rozdělovat Evropu pomocí spojení s komerčními zájmy a anti-evropskými stranami, které si pečlivě pěstuje,“ varuje miliardář.

Evropská unie je podle něj nastavena na rozpad. „Od doby finanční krize z roku 2008 a doby následných záchranných balíčků pro Řecko, se EU naučila, jak se protloukat od jedné krize ke druhé. Ale dnes je konfrontována s pěti nebo šesti krizemi najednou, které se mohou ukázat jako příliš mnoho. Jak Merkelová správně předvídala, migrační krize má potenciál zničit celý blok,“ vysvětluje.

„Když je stát nebo sdružení států ve smrtelném nebezpečí, je lepší pro jejich představitele čelit tvrdé realitě, než ji ignorovat. Závod o přežití postaví EU proti Putinovu Rusku. IS představuje hrozbu pro oba aktéry, ale neměla by být přeceňována. Útoky džihádských teroristů se zvyšují, ale jakkoliv děsivé jsou, nedají se srovnávat s hrozbou ze strany Ruska,“ udeřil Soros.

„Skupina IS, a před ní i al-Kaida, dokázaly poznat Achillovu patu západní civilizace - strach ze smrti - a naučily se, jak ji využít. Tím, že rozdmýchají latentní islamofobii na západě způsobí, že veřejnost a vlády, budou s muslimy zacházet s podezřením. Doufají, že tak přesvědčí mladé muslimy, že neexistuje žádná alternativa k terorismu. Jakmile je tato strategie odhalena, existuje jednoduchý protijed - odmítnout chovat se tak, jak vaši nepřátelé chtějí, abyste se chovali. Hrozbu vycházející z Putinova Rusku bude těžké zvrátit. Neschopnost rozpoznat ji učiní tento úkol ještě složitějším,“ dodává Soros.

Témata:  George Soros Vladimír Putin EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy