Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé orgány v problémech? Občané jim kvůli migraci přestávají věřit, ukázal průzkum

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – Nová studie ukázala, že Němci jsou stále více skeptičtí, pokud jde o oficiálně zveřejněné vládní statistiky, zejména pokud se týkají přistěhovalectví. Informuje o tom list Die Welt. Podle deníku to nahrává populistům.

Deník připomíná, že populisté jsou v Evropě na vzestupu, konkrétně zmiňuje například Nizozemí a Francii. Připomíná také, že v Německu posiluje Alternativa pro Německo (AfD), která by se dokonce poprvé mohla dostat do Bundestagu.

V těchto zemích podle deníku názory voličů ovlivňují takzvané falešné zprávy – zkreslená realita, data vytržená z kontextu či naprosto smyšlené informace. Problém pak spočívá také v tom, že Němci stále méně věří i oficiálním statistikám vydaných vládnou a úřady.

Studie, která byla provedena organizací Dr. Doeblin pro ekonomický výzkum, ukázala, že většina dotázaných v určité míře nedůvěřuje oficiálním statistikám. Dvě třetiny z nich byly skeptické ohledně pravdivosti statistik týkajících se přistěhovalectví. Lidé ale také zpochybňovali čísla týkající se například nezaměstnanosti a veřejného dluhu.

Podle průzkumu jsou nejvíce skeptičtí lidé vyššího věku. Pochybnosti panují nejen u údajů zveřejňovaných federální vládou, ale také Spolkovým statistickým úřadem, Spolkovou agenturou práce nebo Spolkovým úřadem pro migraci a uprchlíky.

Další studie provedená volebním institutem Infratest DIMAP ukazuje, že krizi důvěry rovněž čelí tradiční instituce. Velká část veřejnosti nedůvěřuje vládě, ale ani církvi a odborům. Jednou z hlavních institucí, která má 90procentní důvěru, je policie, kterou Němci vidí jak velmi důvěryhodnou.

Naopak nízká je důvěra Němců v média. Výjimkou jsou veřejnoprávní stanice, kterým věří 61 procent respondentů. Deníkům důvěřuje asi 47 procent a soukromým televizním kanálům asi jen 20 procent Němců.

Analýza Institutu německého hospodářství (IW) tvrdí, že tato nedůvěra je nejvíce výhodná pro populistické strany odmítající migraci, jako je AfD. IW také poukazuje na fakt, že jeden ze šesti poslanců Evropského parlamentu patří k populistickým stranám. Často zmiňovanými faktory pro vzestup populismu v celé Evropě globalismu, masová migrace, a rostoucí propast mezi elitou a obyčejnými lidmi.

Témata:  Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy