Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko porušilo odzbrojovací dohodu s USA, Kreml se brání

Klasický pohled na Rudé náměstí v Moskvě vlada
Klasický pohled na Rudé náměstí v Moskvě vlada
Foto: Vláda.cz

Moskva - List The New York Times v úterý napsal, že Rusko tajně rozmístilo novou střelu s plochou dráhou letu, čímž porušilo odzbrojovací dohodu. Kreml toto tvrzení dnes rezolutně odmítl.

Sovětsko-americká smlouva o likvidaci raket středního a kratšího doletu v Evropě, která vstoupila v platnost v roce 1988, zakazuje rozmísťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Ustanovení dohody naplnily obě signatářské země v roce 1991.

"Z porušení smlouvy nikdo Rusko oficiálně neobvinil," řekl dnes na tiskové konferenci v Moskvě mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj bylo a zůstává věrné svým mezinárodním závazkům, což platí i o smlouvě omezující rakety středního doletu. Informaci newyorského deníku označil Peskov za "jakousi zcela anonymní zprávu".

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes jen obecně poznamenal, že jakékoli ruské porušení dohody z konce 80. let by bylo pro NATO důvodem k vážnému znepokojení. "Ta smlouva je velmi významná, zrušila celou kategorii nukleárních zbraní, které představovaly hrozbu pro Evropu a spojence," uvedl. Konkrétně o informacích amerického listu mluvit nechtěl s tím, že nehodlá komentovat zpravodajské informace.

Spojené státy již v roce 2014 varovaly, že Rusko porušuje tuto dohodu zkouškami nové střely. Během fáze zkoušek se vláda Baracka Obamy snažila Moskvu přesvědčit, aby toto porušení dohody napravila. Nyní však američtí představitelé dospěli k závěru, že "zakázaná střela" dosáhla úplné operační schopnosti a byla tajně rozmístěna.

Témata:  Rusko USA Ruská armáda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.