Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté z IS stále útočí na civilisty ve východním Mosulu, OSN přerušila své operace

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Ačkoli byla východní část iráckého Mosulu v lednu osvobozena, takzvaný Islámský stát (IS) na tamní civilisty stále útočí a zabíjí je. OSN proto dočasně přerušila humanitární operace v oblasti.

Bojovníci IS mají plně pod kontrolou západní část města, v níž je podle odhadů OSN na 750.000 lidí.

Koordinátorka humanitárních operací OSN v Iráku Lise Grandeová řekla, že tito lidé žijí v obklíčení a jejich životní podmínky se rychle zhoršují. "Rodiny mají velké problémy, polovina obchodů je zavřená," řekla Grandeová, která dnes navštívila uprchlický tábor Hasanšám mezi Mosulem a Irbílem.

Od října z Mosulu uprchlo kolem 200.000 lidí, ale zhruba 46.000 z nich se postupně vrátilo domů. Grandeová očekává, že ze západního Mosulu uprchne na 250.000 lidí.

O tom, že násilnosti na východě pokračují, svědčí i prohlášení jedné z klinik ve východní čtvrti Zahra. Denně tam prý jsou dopravováni lidé zranění při minometných útocích nebo palbou z bezpilotních letadel, jež IS používá.

Témata:  Islámský stát OSN (Organizace spojených národů) Irák

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.