Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci zakročili proti muslimským duchovním, donášeli prý Ankaře na odpůrce režimu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie dnes zasahovala proti čtyřem muslimským duchovním, kteří měli do Ankary posílat informace o odpůrcích tureckého režimu. Při razii jim úřady zabavily datové nosiče, komunikační prostředky a písemné podklady.

O razii v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falci informoval server Spiegel Online, podle něhož zatím nikdo nebyl zatčen.

O zpravodajských aktivitách tureckých imámů v Německu se ve větší míře mluví od loňského neúspěšného puče části turecké armády proti vládě prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Část tureckých duchovních ve spolkové republice prý zjišťuje informace o příznivcích duchovního Fethullaha Gülena.

Čtveřice duchovních čelí podezření, že informace o Gülenových přívržencích předávali tureckému konzulátu v Kolíně nad Rýnem. "Nic neospravedlňuje páchání trestných činů. Kdo islám používá jen jako záminku pro špionáž, nemůže se odvolávat na náboženskou svobodu," uvedl k případu ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Podezřelí spadají pod organizaci Ditib, která zastřešuje kulturní a náboženské spolky německých muslimů tureckého původu. Ditib zprostředkovaně podléhá kontrole turecké vlády.

Témata:  Německo Turecko špionáž

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy