Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachrání Tanzanii před HIV obřízka? Vědci mají plán

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dodoma (Tanzanie) - Duchovní mohou zásadně ovlivnit rozhodování Tanzanců, zda podstoupit obřízku. Tím by mohli přispět ke zpomalení šíření viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Informoval o tom zpravodajský web BBC s odvoláním na experiment, jehož výsledky zveřejnil britský vědecký časopis The Lancet.

Experiment potvrdil, že muži v 16 tanzanských vesnicích se spíš rozhodli pro obřízku, pokud je o zákroku informovali místní duchovní. Vzhledem k tomu, že až 90 procent Tanzanců je věřících, s pomocí duchovních by podle vědců bylo možné uchránit až 200.000 mužů před nákazou virem HIV.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že obřízka u heterosexuálních mužů podle některých experimentů snižuje riziko nákazy virem HIV až o 60 procent. Zákrok tak podle WHO může v oblastech, kde je nákaza hodně rozšířená, doplňovat jiné formy prevence.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) Tanzánie vědci lékaři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy