Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci zuří: Netanjahu prosazuje apartheid a Trump ani neví, co říká

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh - Americký prezident Donald Trump na středečním setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem opustil dosavadní politiku USA, když řekl, že netrvá na tom, aby na Blízkém výchoodě vznikly dva státy, tedy také nezávislá Palestina. Její vyjednávač na to dnes zareagoval slovy, že Netanjahu prosazuje apartheid.

Podle hlavního palestinského mírového vyjednávače Saíba Irikáta je jedinou alternativou Netanjahuovy představy o zavedení "apartheidu" žít v "jednom sekulárním a demokratickém státě na území historické Palestiny, kde budou mít všichni, křesťané, muslimové a židé, stejná práva". To však neodpovídá názoru mnoha Izraelců, kteří si přejí, aby byl Izrael židovským státem.

Na Trumpova slova reagoval také palestinský radikální Hamas, který vládne Pásmu Gazy. "To, co Trump řekl, je nové, ale ať říká cokoli, my v Hamasu stále věříme v to, že jedinou cestou k osvobození naší země od izraelské okupace je odboj. USA nyní kryjí agresi, okupaci a konfiskaci palestinské země. USA k otázce lidských práv pro Palestince nepřistupují vážně," řekl mluvčí Hamasu Hazím Kásim.

Podle komentátora izraelského levicového deníku Haarec se tisková konference Netanjahua a Trumpa vyznačovala rozporuplnými výroky, politickými slogany, odlišnými stanovisky odloženými elegantně stranou a neznalostí.

Když Trump řekl, že pro něj je jedno, zda nakonec vzniknou dva státy nebo jeden, znamená to podle listu, že Trump Izrael vhání do náruče společného státu Židů a Arabů, což si většina Izraelců nepřeje. V Izraeli se hovoří spíš o autonomii pro Palestince nebo o jejich státě, který nebude mít všechny atributy státu. "Dá se pochybovat o tom, že Trump sám rozumí tomu, co řekl," napsal Haarec.

Palestinský profesor z Islámské univerzity v Gaze Mušír Ámir řekl, že Trump poskytl Izraeli volnou ruku k tomu, aby si dělal co chtěl.

Témata:  Donald Trump Benjamin Netanjahu Palestina

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy