Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vídeň žaluje společnost Airbus kvůli stíhačkám, má podezření na podvod

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko dnes podalo žalobu na Airbus kvůli podezření z podvodu při objednávce víceúčelových stíhaček Eurofighter z roku 2003. Hodnota kontraktu byla dvě miliardy eur (54 miliard korun).

Žaloba se opírá o nedávno dokončené vyšetřování ministerstva obrany. Ukázalo se údajně, že společnost Airbus Defence and Space GmbH a výrobce letadel Eurofighter GmBH Rakousko podvedly nepravdivým údajem o prodejní ceně i o vybavení strojů. Vídeň společnosti údajně "podvodným způsobem klamaly" už od roku 2002. Letoun vyrábí konsorcium, jehož členy jsou společnosti Airbus, britská BAE Systems a italská Leonardo.

Rakousko původně chtělo objednat 24 letounů Eurofighter, později ale kvůli mimořádným výdajům spojeným s povodněmi objednalo 18 strojů. V roce 2007 snížilo objednávku na 15. Před čtyřmi lety pak Rakousko nařídilo přezkoumání kontraktu pro podezření z korupce.

Podle zprávy z vyšetřování by Rakousko v případě, že by dostalo pravdivé informace, letouny Eurofighter vůbec nekoupilo. "Pokud by nedošlo ke klamání o podstatných okolnostech (obchodu), nerozhodla by se Rakouská republika pro nákup stíhaček Eurofighter, ale pro nákup stíhaček JAS 39 Gripen, které nabídla společnost SAAB, a ušetřila by tak značné výdaje," stojí ve zprávě ministerské vyšetřovací komise.

Rakousku vznikla škoda přinejmenším 183,4 milionů eur (pět miliard korun), uvedla agentura APA. Mohla by se ale vyšplhat až 1,1 miliardy eur (30 miliard korun). "Vznikla enormní škoda," uvedl dnes na tiskové konferenci rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Airbus a Eurofighter podle něj Rakousko podvedli vědomě.

Společnost Airbus se na dotaz agentury APA k obviněním blíže nevyjádřila. "Neznáme žádné detaily," uvedl mluvčí.

Témata:  Rakousko Eurofighter Typhoon Airbus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy