Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie kritizuje postoj USA k míru na Blízkém východě

USA
USA
Foto: Pixabay

Bonn - Postoj Spojených států k blízkovýchodnímu mírovému procesu je zmatený a vyvolává obavy. Po dnešním jednání s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem to řekl jeho francouzský protějšek Jean-Marc Ayrault.

Jediným reálným řešením izraelsko-palestinského konfliktu jsou podle něj dva nezávislé státy, tedy Izrael a samostatná Palestina.

Americký prezident Donald Trump ve středu na tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem řekl, že Spojené státy uvítají i řešení v podobě společného státu Izraelců a Palestinců, pokud se na tom obě znesvářené strany dohodnou.

Otázka budoucnosti Palestiny je velmi citlivá, mezinárodní společenství totiž jako základ mírového uspořádání považuje právě řešení dvou států. Netanjahu sice v minulosti tento scénář opakovaně podpořil, nevyloučil ale ani jiné řešení, například v podobě široké palestinské autonomie s atributy státu, ale bez formální nezávislosti.

Témata:  USA Francie Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy