Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupční skandál: Šéf firmy Samsung Group byl zatčen, v sobotu jej čeká výslech

Samsung
Samsung
Foto: Pixabay

Soul - Soud schválil zatykač na šéfa jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jonga. Byl ihned zadržen a umístěn do samostatné cely bez možnosti kontaktu s jinými vězni. Výslech ho čeká v sobotu.

Podle odborníků by kauza mohla narušit strategické rozhodování na nejvyšší úrovni skupiny, která zahrnuje například největšího světového výrobce chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů Samsung Electronics.

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. Důvodem byl její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

Samsung Group prý vyplatila organizacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu Kč), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries.

I Če-jong i společnost Samsung jakékoliv pochybení popírají. "Uděláme vše, co je v našich silách, aby byla v budoucích soudních řízeních odhalena pravda," uvedla firma.

Témata:  Samsung Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy