reklama

Podle historiků žádný americký prezident neútočil na média tak ostře, jako nyní Trump, dokonce ani Richard Nixon po aféře Watergate.

Narychlo svolanou tiskovku, na níž měl Trump původně představit nového kandidáta na úřad ministra práce Alexandera Acostu, neměl původně Bílý dům v plánu. Jejím ohlášením byli podle AP překvapeni i prezidentští poradci. Trump konferenci osobně řídil a slovo dával i zpravodajům médií, která označuje za nečestná. Prezident jejich dotazy hlasitě hodnotil a několikrát vyzval přítomné, aby mu dávali "pěkné" dotazy.

"Trump urážel novináře, ignoroval fakta a dával k dobrému sžíravé vtipy. Využil tiskové konference, aby uchránil svou novou vládu před propastí po prohře u amerických soudů a po odvolání svého hlavního bezpečnostního poradce Michaela Flynna," napsala AP.

Trump se posmíval novinářům a likvidoval jejich pokusy usvědčit ho z nepřesností. Jejich dotazy často ukončil ještě dřív, než je vyslovili. Nesprávně interpretoval statistiku o svém volebním vítězství, Bílý dům označil za "přesně seřízený stroj" a prohlásil, že žádný americký prezident toho v tak krátkém povolebním období neudělal tolik, jako nyní on, upozornila agentura.

"Veřejnost vám už nevěří," citovala dnes americká média Trumpovy čtvrteční výroky na adresu médií. "Lidé to vidí, vidí nespravedlnosti. Podíváte-li se na některý z vašich pořadů, vidíte zkreslování a nenávist," řekl novinářům prezident.

Jedním z hlavních terčů prezidentovy kritiky byla televize CNN, jejíž zpravodajství Trump už od volební kampaně kritizuje. Stanice podle něj vyrábí falešné zprávy a zájem o její zpravodajství upadá. Prezident společnosti CNN Worldwide Jeff Zucker ale dnes novinářům řekl, že stanice si stojí lépe než kdykoli dřív.

S reakcí na Trumpovu tiskovou konferenci se dnes ohlásil australský premiér Malcolm Turnbull, podle něhož Trump kritikou médií ztrácí čas. "Velký politik Winston Churchill kdysi řekl, že politici stěžující si na média jsou podobní námořníkům, kteří si stěžují na moře," řekl při své návštěvě Nového Zélandu.