Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Viceprezident USA jede na konferenci do Mnichova uklidnit Evropu

EU
EU
Foto: Pixabay

Washington/Mnichov - Americký viceprezident Mike Pence se chystá na svou první velkou zahraniční cestu. V sobotu se na bezpečnostní konferenci v Mnichově pokusí uklidnit spojence znepokojené "neortodoxními" výroky prezidenta Donalda Trumpa.

Poradci Bílého domu agentuře řekli, že Pence ujistí spojence, že Evropa je nepostradatelným partnerem USA, což prý bude opakovat během četných soukromých setkání s evropskými státníky. "Jsme nejbezpečnější a nejúspěšnější, pokud jsou USA i Evropa pevní a jednotní," shrnul jeden z poradců hlavní poselství chystané Penceovy cesty.

Pence se má v Mnichově setkat mimo jiné s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a s nejvyššími představiteli tří pobaltských států.

Pence se rovněž setká s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním, s nímž chce diskutovat o boji s terorismem. O vojenských akcích proti Islámskému státu bude besedovat s iráckým premiérem Hajdarem Abádím a předsedou turecké vlády Binalim Yildirimem.

V neděli se přemístí do Bruselu, kde bude v pondělí jednat s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Podle bezpečnostního experta Dereka Cholleta Evropa jistě Pencovo ujišťování přivítá. Může ho ale chápat jen jako chlácholení, protože strach z Trumpovy politiky je v Evropě značný.  "Partneři, s nimiž se Pence v Mnichově setká, si neberou servítky a jsou značně nervózní. Pence vypadá jako dospělý člověk, bude mu ale Trump naslouchat?" klade si otázku politolog a bývalý velvyslanec USA na Blízkém východě James Jeffrey.

Témata:  EU Mike Pence USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy