Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacistický puč v Kyjevě? Putin prý nesdílí "sporný" názor svého poradce na Steinmeiera

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Putinův poradce Sergej Glazjev dnes na twitteru obvinil nového německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera ze spoluúčasti na "nacistickém puči" v Kyjevě. Kreml se posléze od "sporného stanoviska" distancoval.

"Německý parlament zvolil prezidentem spolupachatele nacistického puče v Kyjevě, jenž se přičinil o legitimizování tohoto neofašistického režimu," napsal Glazjev.

"Prezident Vladimir Putin srdečně blahopřál Franku-Walteru Steinmeierovi k nástupu do prezidentské funkce a nesdílí sporné stanovisko prezidentského poradce Sergeje Glazjeva," komentoval tweet mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Na dotaz novinářů, zda Putin s hodnocením svého poradce souhlasí, mluvčí zopakoval, že prezident toto stanovisko "v žádném případě nesdílí".

Německo od kyjevského převratu v roce 2014 vládu prezidenta Petra Porošenka aktivně podporuje. Steinmeier se jako ministr zahraničí aktivně angažoval v úsilí o pokojné řešení východoukrajinského konfliktu a nejednou s tímto cílem jednal v Kyjevě i v Moskvě.

Glazjev vyvolal útočnými výroky rozruch už v minulosti. Militantní nacionalista proslul nevybíravým slovníkem a urážkami ukrajinských i evropských politiků, Porošenka například označil za "nacistického Frankensteina".

Témata:  Vladimír Putin Frank-Walter Steinmeier Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy