Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce proti migrantům národní gardu, strašila agentura. A Bílý dům teď musí vše vysvětlovat

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Agentura AP dnes uvedla, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje nasadit až 100.000 příslušníků národní gardy proti přistěhovalcům, kteří v zemi pobývají nelegálně. Odvolávala se přitom na návrh memoranda ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho, které prý má k dispozici. Podle Bílého domu je ale pravda úplně jinde.

Podle AP je jedenáctistránkový dokument adresován šéfům imigrační a celní policie a pohraniční stráže. Píše se v něm, že guvernéři čtyř amerických států, které přímo hraničí s Mexikem, tedy Kalifornie, Arizony, Nového Mexika a Texasu, a dalších sedmi, které se zmíněnými čtyřmi sousedí, by se mohli rozhodnout, zda své národní gardy povolají.

Dokument dle agentury vyzývá k bezprecedentní militarizaci imigračních jednotek. Garda by tak zastávala úkoly imigračních úřadů až v severním americkém státě Oregon. „Ačkoli členové národní gardy v minulosti opakovaně vypomáhali na americko-mexické hranici s úkoly týkajícími se přistěhovalectví, nikdy dříve nebylo nasazení tak plošné a tak na severu (USA)," uvedla.

Bílý dům se ihned proti zprávě AP ohradil s tím, že je falešná. „Neexistují žádné snahy využít národní gardu k chytání nelegálních přistěhovalců," uvedl podle AP prezidentův mluvčí Sean Spicer, podle kterého je stoprocentně pochybná a nezodpovědná.Dokument podle něj nepochází z dílny Bílého domu.

Nejmenovaný představitel ministerstva vnitřní bezpečnosti AP sdělil, že dokument byl velmi ranou fází návrhu, nikdy se o něm vážně neuvažovalo a nikdy nebyl předložen ministru Kellymu ke schválení.

Zmíněný návrh memoranda, který AP má, byl údajně zamýšlen jako doprovodný text k Trumpově exekutivnímu příkazu o pohraniční bezpečnosti a imigračních úpravách. Tento dekret, který prezident podepsal 25. ledna a který žádnou zmínku o národní gardě neobsahuje, mimo jiné otevírá cestu ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem.

AP poznamenala, že Bílý dům i ministerstvo vnitřní bezpečnosti dosud nereagovaly na žádost o komentář a o upřesnění statusu návrhu. Podle informací AP poslední dva týdny koloval mezi pracovníky ministerstva vnitřní bezpečnosti a o jeho obsahu úředníci diskutovali.

Dopad memoranda, pokud by bylo uplatněno, by byl podle AP dalekosáhlý. Polovina z více než 11 milionů lidí, kteří v USA pobývají nelegálně, žije právě ve zmíněných jedenácti amerických státech, kterých by se zapojení gardy týkalo. Tento propočet vychází z odhadů institutu Pew Research Center založených na datech sčítání obyvatel z roku 2014

Témata:  USA migrace Bílý dům USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy