Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdci IS organizovaně prchají ze syrské Rakky. Je to exodus, tvrdí Pentagon

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Mluvčí Pentagonu dnes oznámil, že vedoucí členové Islámského státu prchají pryč ze severosyrská Rakka. Město dobyli bojovníci z IS v roce 2013, kdy tam žilo asi 300.000 lidí, a následující rok z něj udělali své ústředí v Sýrii.

Mluvčí kapitán Jeff Davis dnes oznámil, že nejde o bojovníky, ale jakési administrativní pracovníky. Podle agentury Reuters zdůraznil, že jejich opouštění města je organizované.

Podle něj to znamená, že definitivně vzali na vědomí fakt, že jejich konec v Rakce se blíží. „Vidíme nyní exodus jejich vedení," řekl Davis. Nijak ale nespecifikoval počty členů, kteří podle něj z Rakky odcházejí na jih podél řeky Eufrat. Davis dodal, že z města odchází „mnoho administrativních pracovníků a úředníků".

Ofenziva v provincii Rakka, jejímž cílem je znovudobytí stejnojmenného města, začala loni v listopadu. Vede ji koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), jež vznikla v roce 2015 na popud USA. Koalice sdružuje místní skupiny bojující proti IS, má asi 25.000 členů a její hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.

Témata:  Islámský stát Sýrie Pentagon

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy