reklama

Republikány ovládaný Senát schválil Pruitta do čela EPA navzdory snahám demokratických poslanců jeho potvrzení do funkce pozdržet. Do funkce byl schválen poměrem 52 ku 46 hlasům.

Oklahomský soud Pruittovi ve čtvrtek nařídil, aby do úterka odevzdal tisíce e-mailů, které si jako oklahomský ministr spravedlnosti vyměňoval s vysokými představiteli ropných a plynárenských společností, informuje BBC. Pruitt přes dva roky odmítal tyto e-maily vydat.

Prezident Donald Trump během volební kampaně sliboval omezení nebo zrušení dřív schválených rozhodnutí, která z ekologických příčin regulují těžební činnost. Pruittovi přívrženci rozhodnutí Senátu přivítali. "EPA zkomplikovala život rodinám po celé Americe. Tato agentura zavedla opatření, která způsobila, že spousta pracujících Američanů přišla o zaměstnání. Scott Pruitt přinese tolik žádanou změnu," prohlásil senátor John Barrasso.

Pruitt při senátním slyšení minulý měsíc prohlásil, že nesouhlasí s Trumpovým názorem, že oteplování klimatu je podvod. Sám ale dříve zpochybnil závěry části vědců, podle nichž je za globální oteplování odpovědné lidstvo.