Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se v posledním proslovu pustil do Obamy. Musíme začít zbrojit a zničit radikální islám

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Republikánský uchazeč o post prezidenta USA Donald Trump se ve svém zatím posledním vystoupení pustil do zahraniční politiky Baracka Obamy. Bílý dům zkritizoval především za jeho postoj k Izraeli.

"Izrael, náš velký přítel a jediná skutečná demokracie na Blízkém východě, čelí pohrdání a kritice administrativy, která nemá jasno v morálce. Prezident Obama nebyl přítelem Izraele. S něhou a láskou jednal s Íránem a učinil z něj velmoc. To vše na úkor Izraele, našich spojenců v tom regionu, a co je důležitější, na úkor Spojených států samotných," řekl Trump.

Obama "vyjednal katastrofální dohodu s Íránem a nechal Írán podmínky dohody ignorovat dřív, než uschl inkoust podpisů. Nelze dovolit, aby Írán měl jadernou zbraň, to mu za Trumpovy administrativy nikdy umožněno nebude," citoval Trumpa izraelský deník Haarec.

Spojené státy podle Trumpa potřebují dlouhodobý plán boje s radikálním islámem. "Zabránit šíření radikálního islámu musí být hlavním cílem zahraniční politiky USA. Budeme úzce spolupracovat s našimi spojenci v muslimském světě," prohlásil. Hodlá zvýšit výdaje na zbrojení, které prý Obama seškrtal o 25 procent.

Témata:  Donald Trump Barack Obama Izrael

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy