reklama

Úřady dnes kvůli útoku zatkly 26 lidí. Počet zadržených oznámil guvernér provincie Sanliurfa Güngör Azim Tuna. "Myslíme si, že ten atentát spáchala teroristická organizace PKK," řekl.

Výbuch blízko ubytovny pro soudce a prokurátory připravil ve městě Viranşehir o život i 10letého chlapce. Bomba byla ve večerních hodinách odpálena na dálku.

Levicová PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán. Po dvouletém příměří střety znovu propukly předloni v létě. Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují PKK za teroristickou organizaci.

V souvislosti s výjimečným stavem, který je v Turecku vyhlášen od poloviny roku 2016, Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje českým občanům cestovat do jihovýchodní oblasti Turecka (v rámci tureckých hranic východně a jižně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Elazig, Erzurum, Kars). "Dále je nutné zvážit nutnost cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). V případě cest do Istanbulu sledovat aktuální bezpečnostní situaci a doporučení GK Istanbul. Při cestování a pobytu ve všech oblastech Turecka dbát maximální opatrnosti, zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a zásadně se vyhýbat všem shromážděním osob," uvedlo mzv.cz.