Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov v Mnichově kritizoval NATO: Je to instituce studené války a zdroj bezprecedentního napětí

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Mnichov - Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově dnes promluvil také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. NATO je podle něj stále institucí studené války a jeho rozšiřování v posledních třiceti letech zdrojem bezprecedentního napětí v Evropě.

"NATO je pořád institucí studené války, a to jak v myslích, tak v srdcích," řekl Lavrov s tím, že organizace na způsob elitního klubu států vládnoucích světu nemůže dlouhodobě fungovat.

Lavrov také vyzval k obnovení spolupráce s Ruskem. Pragmatické vztahy založené na vzájemném respektu chce mít Moskva také se Spojenými státy, dodal ministr.

"Je v našem společném zájmu, aby byly americko-ruské vztahy silnější," řekl Lavrov. Hovořil také o ukrajinské krizi, v této souvislosti vyzval ukrajinskou vládu i proruské povstalce k dialogu. Rovněž se ohradil proti těm, kteří obviňují Moskvu ze snahy podkopat světový liberální pořádek.

Témata:  Sergej Lavrov NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy