Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Donbasu? Šéfové čtyř diplomacií se dohodli, Kyjev má připomínky

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Mnichov - Od pondělí 20. února má platit nové příměří v Donbasu. Situace na východě Ukrajiny se v poslední době výrazně zhoršila. Boje probíhají především kolem Avdijivky severně od Doněcka.

"Účastněné strany se dohodly, že využijí svého vlivu, aby příměří nastolily." oznámil šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel po schůzce se svými protějšky z Francie, Ruska a Ukrajiny. Současně avizoval, že další čtyřstranná schůzka o Ukrajině by měla následovat za několik týdnů.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault zdůraznil, že mírové dohody z Minsku nemají alternativu. Schůzky by se podle něj měly konat tak často, jak bude nezbytné, aby se dosáhlo pokroku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin poznamenal, že "vůbec není šťastný" z toho, k čemu schůzka dospěla. "Zapotřebí jsou výsledky, nejenom prohlášení," dodal.

Velkého pokroku se nepodařilo dosáhnout ani podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten ale věří, že Kyjev a rebelové se domluví na příměří a výměně zajatců.

Ministři se podle Gabriela dnes dohodli, že budou pokračovat ve stávajícím formátu takzvané normandské čtyřky. To znamená, že mezi sebe nepřiberou Spojené státy, i když s nimi mají být v těsném kontaktu.

Témata:  Ukrajinská krize Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:18

EU dosáhla dohody o pomoci Ukrajině pocházející ze zisků ze zmrazených ruských aktiv

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy