Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát je na kolenou, tvrdí USA

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek/Washington – Boje proti teroristické skupině Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku pokračují. Americký server Voice of America uvedl, že podle zástupců USA je skupina zřejmě nejslabší od začátku amerického bombardování.

Zástupci armády a zpravodajských služeb USA podle serveru tvrdí, že bombardování a tlak amerických spojenců na zemi značně narušily schopnost IS bojovat. Podle anonymního zpravodajského zdroje je IS nejslabší od jeho rychlého vzestupu v roce 2014.

Podle něj došlo ke snížení počtu bojovníků, kteří se k IS přidávají. Ještě před rokem se totiž IS dařilo nabírat nové lidi dostatečně rychle a v natolik velkém počtu, že efektivně kompenzoval ztráty, které mu boje způsobily.

Mnozí experti ale varují před přehnaným optimismem. Odborníci upozorňují, že mnohé odhady počet bojovníků IS podceňují. Upozorňují také, že IS již měsíce svým příznivcům říká, aby nechodili do Sýrie a Iráku, ale do Libye.

Jde tak o jejich snahu rozšířit se a najít nová útočiště, jelikož je jejich samozvaný chalífát neustále pod tlakem nejen ze strany Spojených států a jejich spojenců, ale i syrské armády, za kterou stojí mimo jiné Rusko a Írán.

Témata:  Islámský stát USA Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.