Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podívejte se, co se včera stalo ve Švédsku, řekl Trump. Ve Švédsku se ale nic nestalo

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Stockholm - Nejnovější projev amerického prezidenta Donalda Trumpa má velký ohlas ve Švédsku, ovšem v tom negativním slova smyslu. Šéf Bílého domu zdůraznil, že je třeba zpřísnit ochranu hranic a přistěhovaleckou politiku, aby se v USA nestaly teroristické útoky jako například v Německu, Belgii, Francii a naposledy také ve Švédsku.

"Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku," řekl Trump v sobotním projevu (v noci na dnešek SEČ) v hangáru na letišti ve městě Melbourne na Floridě. "Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko," dodal.

"Švédsko? Teroristický útok? Co on to kouří?" napsal na twitteru někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Trumpův odkaz na Švédsko vyvolal pozdvižení nejenom na twitteru, událost získala i své klíčové slovo #lastnightinSweden (minulounocveŠvédsku). Řada lidí Švédsku kondolovala s tím, že zatím zjišťují, co se vlastně stalo.

Někteří spekulují, že švédský nábytkářský řetězec IKEA v noci na sobotu vyprodal všechny zásoby svých pohraničních zdí, další uvádějí, že masakr se přeci jen stal a že policie jako viníka hledá postavičku svérázného švédského šéfkuchaře z loutkové komedie Mupeti. Na twitteru se také objevil výstřižek starší novinové zprávy, že v jihošvédském Eksjö si někdo telefonicky objednal dva kebaby a hamburger, jídlo si ale nakonec nikdo nevyzvedl.

Problematice uplynulé noci se podrobně věnuje například list Aftonbladet, který na svém webu zveřejnil v angličtině výpis všeho, co se v zemi stalo v noci na sobotu. Nejvážnějším incidentem byl případ muže, který se v pátek odpoledne ve Stockholmu pokusil upálit. Motiv jeho činu nebyl zveřejněn, oznámeno bylo jen to, že tajné služby se do vyšetřování nezapojily. Ve Stockholmu se také odehrála policejní automobilová honička s opilým řidičem, který vůz ukradl.

Témata:  Donald Trump Švédsko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy