Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace kolem rakouských voleb je obzvlášť pikantní, tvrdí Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V prvním kole rakouských prezidentských voleb poměrně jasně zástupce Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer, který bývá často označován jako „pravicový populista“. Tento výsledek spolu s nedávným úspěchem německé strany Alternativa pro Německo (AfD) jsou podle někdejšího českého prezidenta Václava Klause jasným ukazatelem toho, co si lidé přejí.

Evropští politici podle Klause už dávno nechtějí volby a referenda. „Ukazuje se v nich, že si lidé jejich zemí přejí něco jiného, než co dělají ti, které si jako své reprezentanty zvolili," vysvětluje na svých stránkách bývalá česká hlava státu.

A výsledky rakouských prezidentských voleb nejsou jediným ukazatelem. „Příkop začíná být stále větší. Po mimořádném úspěchu AfD v německých zemských volbách a po nizozemském referendu vydalo stejný signál i 1. kolo rakouských prezidentských voleb. Ve všech třech případech (ale předtím do jisté míry totéž naznačily hornorakouské zemské volby) se ukazuje, že jazýčkem na vahách se stal lišící se postoj veřejnosti a politiků k dnešní masové migraci," tvrdí ekonom.

Otázkou pak podle něj je, co se bude dít dál. „Co se stane v 2. kole rakouských prezidentských voleb? Bude se opakovat scénář známý z Francie (z francouzské reality 2. kol prezidentských voleb i z dystopického románu Michela Houellebecqa Podvolení) nebo dnešní vládci Evropy dovolí, aby vyhrál jimi odmítaný, a jako populista označovaný vítěz 1. kola?" zajímá Klause.

V Rakousku je pak podle něj situace obzvlášť pikantní. „Proti kandidátovi Svobodných nestojí nikdo z evropského mainstreamu (tedy ze stran sociálních či křesťanských demokratů), nýbrž představitel strany Zelených, kteří mohou být jen těžko považováni za systémovou, demokratickou, neextremistickou stranu," připomíná Klaus, že ani Hoferův protikandidát nepatří ke klasickým rakouským stranám.

Volbu proto považuje za zajímavý test pro Rakousko. „Dá přednost kandidátovi, který má ve svém štítu svobodu (myšleno lidi), oproti kandidátovi, který má ve svém štítu zelený útok na svobodu člověka? Který chce před svobodu člověka představit něco jiného? Naše volba by byla jasná: IVK dává přednost svobodnému před zeleným myšlením," dodává ve svém komentáři Kraus.

Témata:  Václav Klaus AfD Rakousko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy