Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lid a vláda chtějí, abych byl opět prezidentem, chvástá se Mugabe. Lidé proti němu demonstrují

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Autokratický prezident Robert Mugabe je přesvědčený, že lidé i vládní strana chtějí, aby příští rok znovu kandidoval na hlavu státu. V zemi se přitom proti němu konají demonstrace, které nezřídka přerůstají v násilnosti.

"Všude ve straně chtějí, abych ve volbách kandidoval... Většina lidí cítí, že (za mě) není náhrada, následník, který by byl pro ně stejně přijatelný jako já," řekl Mugabe státním médiím.

Z rozhovoru dnes citovala agentura Reuters, plné znění bude zveřejněno v úterý, na kdy připadají Mugabeho 93. narozeniny.

Vládní strana ZANU-PF na konci loňského roku podle očekávání oficiálně potvrdila Mugabeho jako svého kandidáta na funkci hlavy státu v příštích volbách v roce 2018. Mugabe zemi na jihovýchodě Afriky vládne už 36 let a patří mezi nejdéle vládnoucí africké i světové politiky.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy