Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde skončí 58 deportovaných migrantů? Rakousko a Maďarsko se přou

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vídeň/Budapešť – Maďarsko a Rakousko se přou kvůli skupině běženců. Policisté v Rakousku zadrželi a následně vykázali zpět za hranice s Maďarskem 58 migrantů. Podle Budapešti byl tento postup nelegální. Vídeň naopak tvrdí, že byl v souladu s evropskými pravidly.

O sporu informovala agentura APA. „Podle schengenských pravidel se mohou takové deportace uskutečnit jen po dohodě s maďarskými úřady," uvedl ředitel maďarské pohraniční policie László Balázs. To se ale podle něj nestalo

Asi šedesátku zadržených migrantů rakouští policisté poslali zpět za hranice poblíž hraničního přechodu Hegyeshalom už v neděli. Podle policejní mluvčí rakouské spolkové země Burgenland, která s Maďarskem sousedí, policisté vykázali migranty zpět za hranici, nešlo tedy o deportaci v pravém slova smyslu.

A takový postup je podle ní zcela legální. Mluvčí vyjádřila překvapení nad reakcí Maďarska na praxi, která je podle ní naprosto běžná. Dodala, že maďarské úřady informovány byly.

Podobný případ se stal už v lednu poblíž rakousko-maďarského hraničního přechodu Heiligenkreuz. Policie zadržela osm migrantů ze Sýrie a z Iráku. Když se migranti vydali do Rakouska, vykázali je místní policisté zpět za hranice do Maďarska. Maďarští pohraničníci se jim v tom pokoušeli několik hodin bránit, nakonec ale migranty do země vpustili. Maďarsko samotné denně za hranice vykazuje desítky migrantů, kteří se do země dostávají přes jižní hranice se Srbskem.

Témata:  Maďarsko Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy