Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikál byl propuštěn z Guantánama a dostal milionové odškodné, teď spáchal sebevražedný útok

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Britský muslimský konvertita Jamal al-Harith, o jehož propuštění z Guantánama se zasadila vláda expremiéra Tonyho Blaira a kterého Británie odškodnila jedním milionem liber (32 milionů korun), se odpálil v Iráku při sebevražedném útoku.

Na fotografii pořízené krátce před útokem, kterou zveřejnilo teroristické hnutí Islámský stát, ho podle portálu Mail Online identifikoval bratr. "Je to on, poznávám ho podle úsměvu," prohlásil a-Harithův bratr Leon Jameson.

Z Guantánama, kde USA zadržují podezřelé z terorismu, se al-Harith dostal díky přímluvě Blairovy vlády, která prohlašovala, že muž nepředstavuje bezpečnostní hrozbu.

Jamal al-Harith, kterému bylo 50 let, přijal muslimské jméno po přijetí islámu v roce 1994, do té doby se jmenoval Ronald Fiddler. V roce 2001 ho zadržely americké jednotky v Afghánistánu a jako možného nebezpečného teroristu ho internovaly na Guantánamu. Al-Harith opakovaně tvrdil, že je nevinný a že byl rukojmím radikálního hnutí Taliban.

Po propuštění obvinil britskou tajnou službu MI6, že na jeho věznění spolupracovala s Američany. Jako odškodnění pak získal milion liber. Poslední zhruba tři roky bojoval v řadách IS, kde používal válečné jméno Abu Zakariya al-Britani. Tajné služby i úřady nyní čelí kritice za to, že radikálovi umožnily připojit se k IS, ačkoli věděly o jeho sporné minulosti.

Témata:  Velká Británie Islámský stát U.S. Base Guantanamo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy