reklama

„Le Penová obdržela finanční prostředky od ruské banky a dostává se jí pozitivního pokrytí v ruských státem řízených sdělovacích prostředcích. Znamená to, že Kreml chce, aby byla zvolena? Ne nutně: slib Le Penové, že by Francii vyvedla z eurozóny, by mohlo rozbít jednotnou evropskou měnu – a možná také zničit ruskou ekonomiku a finanční stabilitu,“ vysvětluje server.

Ruský prezident Vladimir Putin totiž serveru v září prozradil, že Rusko drží téměř 40 procent svých devizových rezerv v eurech a že to tedy znamená, že „jeho země nemá zájem o rozpad eurozóny.

Rusko rovněž investovalo desítky miliard eur v Evropě v odvětvích zahrnujících různá odvětví - od telekomunikací až po energie a služby.

„Evropské unie - a jejích 28 členů - také zůstává zdaleka největším ruským obchodním partnerem. A to navzdory poklesu obchodu v posledních letech poté, co se Rusko dostalo do nejdelší recese za poslední dvě desetiletí a sankcím uvaleným v důsledku konfliktu na Ukrajině. Ruský vývoz do eurozóny (přibližně 91 miliard dolarů) je téměř čtyřikrát vyšší než to, co prodává do Číny a téměř 11 krát větší než objem ruského dovozu do USA,“ připomíná Bloomberg.

Připomíná také Rusko spoléhá na 19 členů eurozóny, do kterých směřuje 70 procent přímých zahraničních investic – v čele s Kyprem,. Lucemburskem a Nizozemskem, které jsou prostředníkem pro ruské peníze.

Rusko tak podle všeho bude nejvíce vyjadřovat podporu bývalému premiérovi Francoisi Fillonovi, prokremlské postavě, která se ale ale teď potýká s rodinným finančním skandálem. Jeho prezidentský rival Emmanuel Macron tento týden obvinil Rusko z vměšování se do francouzských voleb tím, že vydává falešné zprávy prostřednictvím svých médií,“ připomíná server.