Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké vládní síly zahájily boj o letiště a vojenskou ákladnu v Mosulu

Irák
Irák
Foto: www.army.mil

Bagdád - Irácké vládní jednotky zahájily dnes ráno v Mosulu boje o letiště a vojenskou základnu Ghazlaní na jižním předměstí. Operace prý bude rychlá.

Východní část města dobyly irácké jednotky v lednu. S podporou mezinárodní koalice zahájila irácká armáda boj o západní Mosul v neděli. 

Tento týden se už podařilo získat kontrolu nad vesnicí Abú Sajf, která je na kopci nad mosulským letištěm. Právě letiště chce armáda po dobytí přeměnit na základnu, odkud povede hlavní ofenzivu na západní Mosul.

"Naše jednotky zahájily dnes časně ráno velkou operaci k ovládnutí letiště a základny Ghazlaní v Mosulu, aby z nich vypudily teroristy z DAIŠ (Islámský stát)," uvedl mluvčí irácké protiteroristické jednotky. Dobytí podle něj bude rychlé.

Do bojů s Islámským státem, který obsadil Mosul v červnu 2014, je nasazeno na 100.000 iráckých vojáků, policistů, kurdských pešmergů a šíitských milic.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy