Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozzlobená KLDR: Čína tančí, jak Spojené státy pískají, stěžuje si

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - KLDR nelibě nese rozhodnutí Číny o zastavení odběru černého uhlí. Ve značně kritickém článku severokorejské agentury KCNA se píše, že sousedé KLDR tančí, jak Spojené státy pískají.

Čína je prakticky jediným spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje. Na Čínu také naléhá nová americká vláda, která chce od Pekingu více pomoci při řešení problémů s KLDR.

"Tato země, která vystupuje jako velmoc, tančí podle toho, jak Spojené státy pískají. Své zlovolné jednání přitom omlouvá tím, že cílem (pozastavení dovozu uhlí) není negativně ovlivnit život lidí v KLDR, ale kontrolovat severokorejský jaderný program," uvedla agentura KCNA. Agentura dodala, že Čína "bez váhání podnikla nelidské kroky" vůči KLDR.

Peking v neděli oznámil, že až do konce letošního roku zastavuje veškerý dovoz uhlí ze Severní Koreje v souladu se sankcemi, které na Pchjongjang uvalila OSN za jeho jaderný a raketový program. Severní Korea tím přijde o důležitou část svých příjmů. Podle agentury AP vyvezla KLDR loni do Číny uhlí za 1,2 miliardy dolarů.

Témata:  Čína Severní Korea USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy