Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ukrajinské Oděse se chystali unést a oslepit poslance, šlo o pomstu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinská média dnes informovala o únosu poslance Oleksije Hončarenka (36), který je v ukrajinském parlamentu zástupcem šéfa poslaneckého klubu vládní strany Blok Petra Porošenka. Zpráva byla úmyslnou dezinformací dohodnutou s prokuraturou, aby mohl být dopaden objednavatel zločinu.

Únos podle prokurátora zosnoval místní politik a podnikatel, který chtěl "poslanci způsobit těžkou újmu na zdraví: polít mu tvář kyselinou, oslepit jej a zlámat kolenní čéšky". Agenti tajné služby SBU jej zatkli i se dvěma společníky dříve, než své plány uskutečnili.

Motivem podle prokurátora byla nejspíš pomsta za syna, který zahynul spolu s dalšími proruskými aktivisty při požáru v oděském Domě odborů 2 květnu 2014. Požár propukl po střetech proruských bojůvek s ukrajinskými radikálními nacionalisty.

Hončarenko byl před téměř dvěma lety zadržen v Moskvě a vyslýchán v souvislosti s údajným podílem na žhářském útoku v Oděse z května 2014. Po několikahodinovém výslechu byl propuštěn a mohl se vrátit do vlasti.

Hončarenko, syn bývalého starosty Oděsy, býval v tomto přístavním městě na jihu Ukrajiny šéfem oblastní organizace Strany regionů svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Témata:  Ukrajina únos / rukojmí Petr Porošenko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy