Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži to opět vře: Demonstranti se domlouvají na twitteru, v centru hoří popelnice

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Protesty kvůli údajnému policejnímu násilí a znásilnění černošského mladíka Thea pokračují. Dnes v Paříži studenti zablokovali 16 středních škol. Podobné akce byly organizovány prostřednictvím sociálních sítí, například na twitteru pod hashtagem #BlocusPourTheo.

Demonstrace a výtržnosti v Paříži a na jeho předměstích ve větší či menší míře probíhají už od 2. února, kdy policie údajně zbila a obuškem znásilnila mladíka, který je znám pouze jako Theo. Čtyři policisté už byli kvůli incidentu postaveni mimo službu, připomíná BBC.

#BlocusPourTheo au lycée Fénelon contre les violences d'Etat. pic.twitter.com/0ZxQSUzKUh

— Mili (@mili__paris) 23. února 2017

Protestní akce pokračují i dnes. Demonstranti zapálili popelnice na náměstí Place de la Nation. Protestující se shromáždili před školami v Paříži, aby zabránili studentům a učitelům ve vstupu – použili přitom odpadkové koše a další předměty, kterými zabarikádovali vchody.

Podle BBC se zatím neobjevily informace, že by byl někdo vážněji zraněn a to navzdory obrázkům, které se objevily na sociálních sítích a které zachycují střety mezi policií a demonstranty. Policie však oznámila, že několik lidí zadržela. Upozornila také na fakt, že protesty jsou protiprávní, protože organizátoři akcí nezískali žádné povolení.

Students protesting against police brutality in Paris now #justicepourtheo #blocuspourtheo pic.twitter.com/dI24k0crfd

— Bean (@SomersetBean) 23. února 2017

Server Express dodává, že koše zablokovaly vstup do asi tuctu škol. Jedna škola zavřela své dveře dobrovolně – její vedení to zdůvodnilo tím, že jde o „bezpečnostní opatření“. Někteří demonstranti v kuklách podle serveru zapalovaly koše a házeli na policisty předměty, policisté jim to oplatili granáty se slzným plynem.

Rioting students in France are now setting stuff on fire. #blocuspourtheo #justicepourtheo pic.twitter.com/DOVovbWDAg

— Saint Pepe ? (@TheSaintPepe) 23. února 2017

Akce jsou údajně organizovány skupinou Mouvement Inter Luttes Indépendant, levicovou organizací tvořenou aktivisty a studenty. Jeden z jejich členů, který se médiím představil jako Zacharie k akcím uvedl: „Blokování vstupů do školy je jedním z mála způsobů, jak donutit policii reagovat a naslouchat tomu, co chceme říct." Žáci z více než 30 francouzských škol se podle něj zavázali, že se připojí k protestům, aby odsoudili policejní brutalitu a rasismus.

Pařížská policie už varovala, aby se hooligans „drželi dál". Také pomocí hashtagu # BlocusPourThéo vzkázala: „Hooligans se pokusí připojit k protestům za účelem vyprovokování rvačky a způsobení značné škody."

Témata:  Paříž Francie policie Francie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy