Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská vláda plot proti migrantům na hranicích zdvojí

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarská vláda postaví druhou řadu oplocení, které nechala loni vybudovat na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit ilegální pronikání migrantů do Maďarska.

Na dnešní tiskové konferenci v Budapešti o tom podle tiskové agentury MTI informoval šéf úřadu vlády János Lázár.

Kabinet premiéra Viktora Orbána dává od začátku roku najevo, že letos očekává možné opakování mohutného přívalu uprchlíků a migrantů z roku 2015. Předloni přes Maďarsko přešly za lepším životem v západní Evropě statisíce lidí hlavně ze Sýrie, ale i z Afghánistánu, Pákistánu a dalších asijských zemí.

Na začátku loňského roku se migrační vlna na takzvané balkánské cestě zastavila hlavně díky přísnějším opatřením na hranicích Makedonie a dalších států, přes jejichž území tato trasa procházela. Budapešť migrantům přístup do země výrazně ztížila už předtím, na podzim 2015, když nechala vybudovat bariéry na hranicích se Srbskem a s Chorvatskem. Zpřísnila rovněž právní předpisy týkající se ilegálního překročení hranic a azylové politiky státu.

Lázár už před 14 dny informoval o záměru vlády zdvojit plot na své jižní hranici a také znovu omezit svobodu pohybu migrantů v době rozhodování o jejich žádosti o udělení azylu. Kromě toho Orbánův bezpečnostní poradce György Bakondi minulý týden řekl, že vláda se rozhodla prodloužit o půl roku, tedy do 7. září, krizový stav související s migrační situací.

Témata:  Maďarsko Srbsko hranice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy