Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI neumí zastavit vynašeče tajných zpráv do médií, zuří Trump

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Personální šéf Bílého domu Reince Priebus požádal FBI, aby zpochybnila zprávy amerických médií o tom, že štáb nynějšího prezidenta Donalda Trumpa byl během předvolební kampaně v kontaktu s Rusy.

Priebus se podle zdroje agentury AP obrátil na náměstka ředitele FBI Andrewa McCabeho s tím, aby se vyšetřovatelé do sporu o pravost zpráv vložili. Šéf Trumpovy kanceláře s McCabem hovořil krátce poté, co FBI sdělil Bílému domu, že zprávu listu The New York Times o kontaktech Trumpových lidí s Rusy během volební kampaně nepovažuje za přesnou. Deník se ve své zprávě o nevhodných vztazích s ruskými představiteli odvolával na odposlechy amerických tajných služeb.

Někteří demokratičtí zákonodárci kvůli možné Priebusově žádosti tvrdí, že Bílý dům porušil pravidla, která upravují komunikaci administrativy a FBI na téma probíhajících vyšetřování.

Trump zprávu Timesů označil za příklad šíření falešných informací a ujistil, že jeho tým žádné nekalé spojení s Moskvou neměl. Část zákonodárců nicméně požaduje, aby se záležitosti věnovaly příslušné výbory v Kongresu. Do vyšetřování chtějí zahrnout i Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nevyjasněným telefonátům s ruskou ambasádou z doby před prezidentskou inaugurací.

Trump dnes na svém twitteru tvrdě kritizoval neschopnost FBI zastavit dlouhodobý únik bezpečnostních informací do médií. "FBI je naprosto neschopná zastavit vynašeče informací o bezpečnosti země, kteří již dlouho pronikají do naší vlády. Dokonce ani nedokážou najít vynašeče ve vlastních řadách FBI. Tajné informace poskytované médiím mohou mít zničující dopad na USA. Okamžitě je najděte," napsal Trump.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Írán

Írán se po smrti prezidenta chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.