Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael nedal pracovní povolení šéfovi HRW

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelské ministerstvo vnitra odmítlo dát pracovní povolení regionálnímu řediteli organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Jako důvod uvedlo, že Omar Shakir "propagandu stranící Palestincům".

Ministerstvo zdůvodnilo neudělení pracovního povolení pro Američana iráckého původu tím, že zprávy HRW se "vměšují do politiky ve službě palestinské propagandy a falešně to maskují ochranou lidských práv". Uvedlo též, že k jeho rozhodnutí přispělo doporučení ministerstva zahraničí.

"Není důvod udělit vízum osobě či organizaci, která chce škodit naší zemi," řekl mluvčí ministerstva vnitra Emmanuel Nahšon. Podle něj je HRW otevřeně nepřátelská vůči Izraeli a jejím jediným cílem je škodit, a ne zjišťovat pravdu.

HRW publikovala v minulosti řadu zpráv velmi kritických vůči izraelským úřadům, ale i vůči Palestinské autonomii. Například obvinila Izrael z válečných zločinů během jeho bojů s radikály z hnutí Hamas v pásmu Gazy v létě roku 2014. Palestinské úřady HRW kritizovala mimo jiné za zadržování novinářů a aktivistů v pásmu Gazy.

Izrael loni přijal takzvaný zákon o transparentnosti, který po nevládních organizacích financovaných ze zahraničí mimo jiné požaduje, aby ve veškerých veřejných oznámeních zveřejňovaly detaily o zahraničních příjmech, tvoří-li přes polovinu jejich financování. Zákon též ukládá, aby aktivisté těchto skupin při pohybu v parlamentu nosili speciální označení.

Zákon přitom nehovoří o izraelských skupinách, které podporují židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu, ani o dalších provládních a nacionalistických hnutích, které mají rovněž bohaté soukromé sponzory.

Témata:  Izrael Human Rights Watch Palestina

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy