Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět úřadoval. Vydal dekret o omezení federálních regulací

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Prezident Donald Trump dnes exekutivním příkazem uložil ministerstvům a vládním agenturám, aby vytvořily zvláštní týmy pro zrušení nebo zjednodušení federálních regulací schválených za vlády Baracka Obamy.

Oznámil to Bílý dům. Krok je součástí snahy nové vlády o zlevnění státní správy a likvidaci vládních nařízení, která podle Trumpa podvazují výkon americké ekonomiky.

Omezení vládních regulací slíbil Trump už během volební kampaně. Koncem ledna rozhodl o tom, že pokud vládní úřady přijmou nové regulační nařízení, musejí dvě starší zrušit.

Opatření podle amerického tisku zasahuje zejména do odvětví energetiky, životního prostředí, dopravy, financí a vzdělávání a do vlastnictví médií. Z platnosti příkazu jsou vyjmuta nařízení, která se týkají armády nebo národní bezpečnosti.

Pro zbytek letošního roku podle Trumpova lednového dekretu platí, že náklady spojené s jakýmkoli novým regulačním nařízením musejí být plně pokryty úsporami získanými zrušením jiného nařízení.

Témata:  Donald Trump USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy