Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starosta Ria odmítl zahájit karneval, podle něj je necudný

Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Socha Ježíše Krista v Rio de Janeriu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rio de Janeiro - Slavný karneval v brazilském Riu de Janeiro se letos nedočkal tradičního zahájení, jak bylo po léta zvykem.

Starosta města Marcelo Crivella se vyhnul tomu, aby předal symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu místnímu patronovi masopustních oslav. Informovala o tom dnes místní média.

Starosta, který jako bývalý evangelický kněz podle všeho považuje karnevalové oslavy plné polonahých tanečníků za necudnou záležitost, nejprve odložil termín oficiálního zahájení na pozdní večer, a pak vůbec nedorazil s odůvodněním, že se musí starat o nemocnou manželku. Radnice ale aspoň na své internetové stránce napsala, že karneval už oficiálně začal, a stejné oznámení rozeslala hromadným e-mailem.

Z tradičního místa na sambodromu bezpečnostní složky odvedly krále Moma, kterému nebylo umožněno poskytnout jako obvykle rozhovory médiím.

S formalitami si ale nic nedělali účastníci pouličních vystoupení, kteří se už od časného odpoledne vyrojili ve městě, aby tančili, pili a alespoň trochu se uvolnili v ekonomicky neradostné době zhoršené politickým korupčním skandálem.

Stovky hudebníků a tanečníků začaly velkou pouliční party v okolí proslulých pláží Copacabana a Ipanema, kde se oddávaly rytmům hudby navzdory teplotám přesahujícím v létě na jižní polokouli 30 stupňů Celsia a spojeným s vysokou vlhkostí vzduchu.

Témata:  Rio de Janeiro Karneval v Riu Brazílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy