Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce v Česku zavést německou demokracii, americký volební systém a 101 členů parlamentu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš by chtěl snížit počet poslanců a senátorů ze současných 281 na 101, což by podle něj "určitě stačilo". Česko s ohledem na svou velikost nynější počet členů Parlamentu nepotřebuje.

Menší počet zákonodárců by zajistil větší efektivitu, řekl dnes Babiš v úvodním projevu na sněmu ANO, které má rozhodnout o jeho znovuzvolení do čela hnutí.

Babiš by stál také o omezení délky trvání mandátu poslance jen na dvě volební období podobně jako u prezidenta. Oba návrhy by vyžadovaly změnu ústavy. Po loňských senátních volbách, v nichž ANO ve volebním finále nezopakovalo úspěch z prvního kola, Babiš mluvil o zrušení Senátu i v souvislosti s nízkou volební účastí. Dnes k tomu přidal i možnost zrušení některých ministerstev, konkrétní ale v projevu nebyl.

Říjnové sněmovní volby podle Babiše budou "zásadním rozcestím pro naši zemi", v nichž vyhraje buď ANO, nebo tradiční strany. Šéf ANO chce volby vyhrát tak, aby jeho hnutí mělo v budoucí vládě "zásadní vliv". Varoval před přeceňováním výsledků voličských průzkumů, které dlouhodobě staví ANO do role jasného volebního vítěze.

Babiš se obává spojení ostatních stran proti ANO. Připomněl situaci v Královéhradeckém kraji, kde se po loňských krajských volbách ostatní strany proti vítěznému ANO spojily a odsunuly jej do opozice. Opakování takové situace na celostátní úrovni označil za reálnou hrozbu. "Tím by se ČR vrátila do starého korupčního systému kmotrů a lobbistů," prohlásil. ANO si podle Babiše dá záležet na tom, aby za něj kandidovali "slušní a poctiví lidé, kteří nejdou do politiky kvůli penězům".

Babiš míní, že by se Česká republika měla při správě státu inspirovat v zahraničí. V ČR by chtěl německou parlamentní demokracii, většinový americký systém a přímou švýcarskou demokracii. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Deník. Pozastavil se také nad tím, proč bývalý prezident Václav Havel nezavedl v Česku prezidentský systém.

"Mě baví většinový systém ve Spojených státech. Když nastoupil prezident Trump, hned šel do kanceláře a rozhodoval. Neměl koaliční jednání, komise, rady," uvedl Babiš. Ve Švýcarsku by se inspiroval funkčním systémem referend a v Německu efektivním jednacím řádem Spolkového sněmu.

Právě jednací řád Sněmovny by se podle Babiše měl změnit: "Nevidím důvod, proč by mě měli poslanci desetkrát zkoušet a grilovat kvůli Čapímu hnízdu, místo aby mě nechali pracovat," řekl. Změn by se dočkal i Senát. Pokud by k senátním volbám přišlo méně než 30 procent oprávněných voličů, pak by podle Babiše mělo místo senátora v takovém obvodu zaniknout. Snížil by také počet ministerstev a fondů.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy