Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké vládní síly pronikají do západního Mosulu ovládaného IS

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Mosul (Irák) - Irácké vládní síly postoupily hlouběji do západních částí severoiráckého města Mosul. Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) jim ale kladou tuhý odpor.

S odvoláním na armádní zdroje o tom informovala agentura AP. Východní část Mosulu, který je poslední významnou baštou organizace IS v Iráku, dobyly vládní jednotky v lednu.

Nedávno ovládly letiště a přilehlé vojenské základny na jihu města. To vojákům umožnilo v pátek vstoupit do čtvrtí západního Mosulu.

Dnešní postup usnadnila podle armády bezpilotní letadla, která zasáhla desítky islamistů. Další průnik jednotek na západ města umožní očekávané znovudobytí jihozápadního okraje Mosulu, protože to zlepší zásobování a spolupráci s vojáky ve východní části, věří podle AP velitel zvláštních jednotek.

Irácká policie už dříve varovala, že boje o západní Mosul budou velmi těžké, zejména kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty, oblast je totiž hustě obydlená. Podle zpravodaje BBC je tam rovněž několik čtvrtí, jejichž obyvatelé podporují IS.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy