Otrokyně IS musely žít jako zvířata v kleci (0:52) | video: YouTube

„Oznamujeme celkové osvobození města Al-Báb a přistupujeme k odminování rezidenčních čtvrtí," oznámil podle agentury AFP šéf rebelů Sultán Murád. Také lídr jiné povstalecké skupiny Sajf abú Bakr uvedl, že osvobozovací operace byla dnes dokončena.

Nicméně exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Británie, tvrdí, že rebelové spolu s Turky kontrolují asi jen 40 procent města.

Tureckým silám se podle serveru Daily Mail podařilo získat kontrolu nad věznicí, ve které džihádisté drželi své zajatkyně. Vyděšené ženy byly osvobozeny a jeden z tureckých vojáků natočil, v jakých podmínkách musely sexuální otrokyně žít.

Cely pro ženy jsou asi jen metr velké, takže v nich není možné ani pořádně natáhnout ruce. Buňky nemají okna a tak byly zajatkyně nuceny žít ve tmě, zatímco snášely znásilňování a bití. Podle serveru tak desítky žen byly nuceny žít jako zvířata v kleci za velkými ocelovými dveřmi.

Boje o město Al-Báb, které leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem a na pomezí území ovládaného syrským režimem a oblastí pod kontrolou povstalců podporovaných Západem, se vedou od loňského listopadu. Dobývající strany ale své operace nekoordinují, protože by město nejraději obsadily jen pro sebe.

– Globe24.cz

100

Nahým turistům hrozí ve švýcarských horách pokuta

Čtěte dále