reklama

Česká vláda má podle deníku "plnou hlavu starostí" po mediálních spekulacích, že velvyslanec Kim Pchjong-il je "dalším vražedným cílem".

Na těle mrtvého Kim Čong-nama, který byl otráven v Malajsii před necelými dvěma týdny, se podle dnes zveřejněné nové pitevní zprávy našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. OSN ji řadí mezi chemické zbraně hromadného ničení a k dispozici ji prakticky mít mohou jen vysoce sofistikované státní laboratoře. Podle Jižní Koreje látku vyvíjí i KLDR, což dává váhu podezření, že Kim Čong-nam byl zavražděn na rozkaz KLDR, respektive jejího vůdce.

"Česká republika, která má kvůli své komunistické historii mocnou zpravodajskou službu, věnuje velkou pozornost Kim Pchjong-ilovi. Česká vláda údajně shromažďuje informace o severokorejském velvyslanci pokaždé, když vyráží ven na schůzky, a kontroluje aktivitu kolem něho," tvrdí list Dogon-a Ilbo s odvoláním na jihokorejského diplomatického činitele.

Diplomatický zdroj deníku dále uvádí, že velvyslanec se od nástupu do funkce v roce 2015 údajně příliš na veřejnosti nevyskytuje a jen málokterý jiný ambasador v Praze se s ním setkal. Zdá se, že se v zásadě pohybuje jen mezi svou oficiální rezidencí a severokorejským velvyslanectvím, dodal zdroj.

Počátkem února jihokorejský deník Čoson ilbo uvedl, že do Prahy zamířil špiclovat Kim Pchjong-ila vysoce postavený důstojník severokorejského ministerstva státní bezpečnosti.