reklama

Syrská opozice má podle Moskvy pro rozhovory v Ženevě sestavit jednotnou delegaci. Další kolo rozhovorů o Sýrii začalo v Ženevě pod patronací OSN minulý týden ve čtvrtek, ale ohrozilo je sobotní násilí v Homsu. Při útocích na sídla bezpečnostních sil tam zemřelo přes 40 lidí.

Zatím není jasné, jak na požadavek Ruska k zapojení Kurdů bude reagovat Damašek a jeho delegace v Ženevě. Rusko je kromě Íránu hlavní spojenec vlády v Damašku.

Kurdové nebyli zapojeni do minulých kol rozhovorů mimo jiné kvůli tomu, že Turecko, které podporuje část opozičních skupin, Kurdy považuje za teroristy. Pro západní státy, které rovněž podporují některé oponenty Damašku, ale Kurdové patří k cenným spojencům v boji proti radikálům.

Před nynějšími ženevskými rozhovory se z iniciativy Ruska, Íránu a Turecka konalo dvoukolové jednání v Astaně, kde se hovořilo především o upevnění příměří, jež platí v Sýrii od prosince. Ruský prezident Vladimir

Putin dnes řekl, že astanské rozhovory přispěly k tomu, aby ženevská schůzka mohla začít. "Byl vytvořen mechanismus kontroly příměří, což je to nejdůležitější. To byl základ, který umožnil obnovu ženevských rozhovorů," řekl Putin.